Történet

  A Somogysámsoni Bernáth Aurél ÁMK Óvodája a település szívében helyezkedik el, a település lakosságának és a környező településen lakók számára egyaránt jól megközelíthetően. Óvodánkba Somogysámson, Somogyzsitfa és Csákány község kisgyermekei járnak. A településen 1957. óta működik óvoda, akkor még egy csoporttal, 1976. szeptember 1-től két csoporttal, majd 2000. szeptember 1. óta három csoporttal.

   

  Az engedélyezett gyermeklétszám az alapító okirat szerint: 60 fő. Ezt 12 évig szinte 100%-osan kihasználtuk, de 2013. szeptemberétől a csökkenő gyermeklétszám miatt (akkor 43 fő) két csoport működik az óvodában. A gyerekek ellátását, fejlesztését, nevelését, gondozását 4 fő szakképzett óvodapedagógus (a 4 főből egy fő intézményvezető is!) és 2 fő szakképzett dajka látja el. Két óvodapedagógus rendelkezik közoktatás vezetői szakvizsgával, egy óvónő pedig gyógypedagógiai végzettséggel. Az alkalmazottak összeszokott közösséget alkotnak, mert hosszú évek óta dolgoznak együtt. Ez jó hatással van a munka minőségére. Továbbá segítségünkre van még az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa, aki a BTM-es kisgyermekek fejlesztését látja el. Valamint ugyanezen intézményből logopédus is segíti a kicsik beszédfejlődését, és gyógytornán is részt vehetnek a nagycsoportosok.

   

  2016. szeptemberi létszámunk 45 fő.

   

  Kis-középső csoportban: 21 fő, mely létszám a nevelési év végére várhatóan nőni fog a 3. életévüket betöltő kisgyerekek folyamatos érkezésével.

   

  Középső-nagycsoportban: 24 fő, közülük 12 kisgyerek középsős korú.

   

  Az ÁMK többi intézményeiben további 5 fő konyhai dolgozó, 1 fő élelmezésvezető-óvodatitkár, és 1 fő megbízott könyvtáros dolgozik.

   

  Az óvoda épülete 2004-ben lett teljesen felújítva pályázati úton. A korszerű épület kellemesebb munkakörülményeket teremtett a dolgozóknak, illetve derűsebb környezetet a gyerekek számára. Nagy óvodaudvarral rendelkezünk, mely tele van fákkal, bokrokkal. Korszerűsített, balesetmentesített udvari játékok (hinta, csúszda, mászóka) és homokozó segíti a gyerekek udvari játékát, nagymozgásának fejlődését.

   

  Óvodánkba járó gyerekek jelentős százaléka hátrányos helyzetű, ezen belül még jelentősebb számú a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma is. Ezért nagyon fontos óvodánkban a nyitottság. Nagy hangsúlyt fektetünk a családokkal való kapcsolattartásra /nyílt nap, munkadélután, család-óvoda sportnap, karácsony, anyák napja, évzáró / Az elmaradott szociokulturális környezetből érkezett gyermekek tapasztalatai, ismeretei hiányosak, beszédkultúrájuk elmaradott, vagy éppen kialakulatlan. A természeti környezettel kevés kapcsolatuk van. A szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek szükségleteinek kielégítését évek óta fontos és kiemelkedő feladatnak tartja a nevelőtestület minden tagja. Elkötelezettek vagyunk, és felvállaljuk ezen nehéz sorsú gyermekek nevelését. Az óvónők nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, differenciálásra, kompenzálásra, egyéni fejlesztésre, amely nagyfokú figyelem megosztást és rugalmasságot igényel. Fontos, hogy óvodai élet mintaként szolgáljon a családoknak. Már csak azért is, mert a magyar óvodapedagógia nemzetközi elismertsége mellett még nem talált megoldást azokra a pedagógiai problémákra, amelyekkel az óvodapedagógusok egyre gyakrabban találkoznak. (pl. a gyermekek otthonról hozott élményei, tapasztalatai-melyek játékukban, beszédükben megnyilvánulnak - többször állítják a felnőtteket megdöbbentő dolgok elé). A helyi programunkban fontos szerepet kap a szeretetteljes, gyermekközpontú nevelés, egyéni képesség fejlesztés, egészséges életmódra nevelés, esélyegyenlőség, integráció, valamint természetszeretet kialakítása. Figyelembe vettük a helyi adottságokat, az esetleges szülői igényeket, a szűkebb társadalmi környezet elvárásait, de legfőképpen a gyermekcsoportok összetételét.

  © 2017 - 2020 Minden jog fenntartva! Bernáth Aurél ÁMK Designed By WP

  Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.